W Zespole Szkół nr 5 w Stargardzie w miniony piątek, 4 kwietnia, zorganizowano warsztaty gastronomiczne „We włoskim stylu”. Było pysznie!
Do nowej pracowni gastronomicznej, wyposażonej dzięki współpracy ZS5 z Rotary Club Stargard, zaproszono uczniów z Zespołu Szkół Specjalnych i Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi wraz z nauczycielami. Uczestnicy uczyli się piec pizzę. Wyszła im znakomicie!
– Zespół Szkół nr 5 jako szkoła kształcąca młodzież w zawodach gastronomicznych, we współpracy z Rotary Club prowadzi pracownię przetwarzania żywności – informuje Dorota Kujawska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZS5. – Ideą programu jest krzewienie zasad bezpiecznego przetwarzania żywności i świadomego unikania szkodliwych substancji konserwujących. Chcemy dotrzeć do szerokich grup społecznych z różnych kręgów.
Po zajęciach, młodzież miała okazję zapoznać się ze specyfiką pracy warsztatów szkolnych, bo Zespół Szkół nr 5 to szkoła kształcąca także w zawodach mechanicznych. Jako jedyna placówka w mieście, kształci ona techników pojazdów samochodowych, bazując na własnych warsztatach szkolnych.
– Miło było nam gościć kolejną grupę, biorącą udział w programie – dodaje Dorota Kujawska.
Uczestnicy warsztatów otrzymali zaświadczenia o udziale od Piotra Wawrzyszki, przedstawiciela Rotary Club Stargard.
