Nadia Romanenko z Zespołu Szkół nr 5 Stargardzie jest jedną z laureatek konkursu kulinarnego pod hasłem „Poszukiwacze smaków”. Organizuje go Urząd Marszałkowski.
W tym roku odbyła się XII edycja tej rywalizacji na najlepsze, tradycyjne dania. Zadaniem uczestników było znalezienie przepisów, funkcjonujące w ich rodzinach od co najmniej dwóch pokoleń. Uczniowie przeglądali więc pamiątki, fotografie, dokumenty, rozmawiali z członkami swoich rodzin, szukając przepisów.
Konkurs, jak informuje biuro prasowe UM, od lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Do tegorocznej edycji przesłano aż 58 zgłoszeń z 34 szkół podstawowych i 24 ponadpodstawowych.
W kat. szkół ponadpodstawowych III miejsce zajęła Nadia Romanenko, uczennica ZS 5 w Stargardzie. Została doceniona za pomorskie paszteciki prapradziadka Leonida. Gratulujemy!
I miejsce zajęła Julia Kowalska z III Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie za kibiny, a II – Korneliusz Kręglewski z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu za zupę – biedę babci Krysi.
– Pomorze Zachodnie jest piękne, bo jest różnorodne – mówi Olgierd Geblewicz, marszałek województwa. – Także w kwestiach kulinarnych. Co roku udowadnia to młodzież, która odnajduje wieloletnie rodzinne receptury na nieznane dotąd potrawy. Wszystkim uczestnikom konkursu życzę, aby ich dania znalazły się w przyszłości na Liście Produktów Tradycyjnych.
W kat. szkoły podstawowe I m. zajęła Adrianna Fedeńczak z SP1 w Nowogardzie (kutia), II Aleksandra Jarczewska ze Szkoły Podstawowej nr 3 też w Nowogardzie (bigos z kopytkami praprababci Katarzyny), a III – Emilia Pawlik z SP 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Kołobrzegu (babka prababki).
– Dodatkowo w konkursie przyznano 14 wyróżnień – informuje Urząd Marszałkowski. – M.in. otrzymali je m.in.: Nina Śmiałkowska ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Juchowie za pokoleniową zupę grzybową oraz Damian Bigus z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Osadników Wojskowych w Mieszkowicach za barszcz wigilijny z borowikami i śledziem.
UM w Szczecinie:
Laureaci oraz wyróżnieni otrzymają cenne nagrody rzeczowe. To wysokiej jakości sprzęt elektroniczny. Ponadto uhonorowani uczniowie placówek podstawowych mogą liczyć na dodatkowe punkty na świadectwie ukończenia szkoły. Konkurs zgłoszony został bowiem do wykazu zawodów wiedzy, zawodów artystycznych i sportowych ustalonych przez Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty i będzie uwzględniany postępowaniu rekrutacyjnym do szkół ponadpodstawowych na rok szkolny 2025/2026.

Przez taką aktywność młode osoby realizują swoje pasje, a przede wszystkim odkrywają kulinarne dziedzictwo Pomorza Zachodniego.
Olgierd Geblewicz
marszałek Województwa Zachodniopomorskiego